Nakkila-infoNÄHTÄVYYDET

Nakkilan kirkko ja seurakuntakoti


Kirkko on valmistunut v. 1937 ja se on Suomen ensimmäinen funkkistyylinen kirkko. Se on arkkitehti Erkki Huttusen suunnittelema. Kirkon on lahjoittanut tehtailija J.W.Suominen ja hänen puolisonsa Emma Suominen. Lahjoittajapari on haudattu kirkon alla sijaitsevaan kryptaan. Kirkontornin korkeus on risteineen 58 m. Kirkko sijaitsee korkealla mäellä, joten se näkyy kauas Nakkilan keskustaa lähestyttäessä.

Kirkko on avoinna 1.6.2016 alkaen sopimuksen mukaan. Tiedustelut puh. 02 537 9300 tai 044 486 6531 tai 044 486 6232.

Kirkon edustalla on akateemikko Juha Leiviskän suunnittelema seurakuntakoti. Juha Leiviskä on Suomen tunnetuimpia arkkitehtejä ja hän on voittanut mm. 1995 maailman arvostetuimman arkkitehtuuripalkinnon, Garlsberg-palkinnon. Seurakuntakoti on arkkitehtoonisesti erittäin suosittu tutustumiskohde.

Seurakuntakoti on avoinna sopimuksen mukaan. Tiedustelut puh. 02 537 9300.

www.Nakkilan seurakunta

?

Kotiseutumuseo

Urheilukentän vieressä sijaitsee kotiseutumuseoalue. Alueella on kymmenen eri rakennusta mm. Pakkalan puustelli, joka on rakennettu 1720-luvulla. Puustelli on siirretty museoalueelle 1970-luvulla. Puustellin esineistö on 1800-luvulta. Lisäksi alueella on mamsellityyppinen tuulimylly, luhti, paja, savusauna ym. Rakennuksiin on kerätty runsas määrä erilaista maatalouteen liittyvää kalustoa, kotitaloustarvikkeista ajoneuvoihin ja työkaluihin. Lisäksi on mm. suutarin ja räätälin käsityöverstaat työkaluineen ja kyläsepän paja sekä myös nahkiaistokeet pienoiskoossaKotiseutumuseo on avoinna kesällä sunnuntaisin klo 13 - 16, tiedustelut ja esittelyt puh. 044 209 1717

Muut museot

Suomen ensimmäinen juustomeijerimuseo sijaitsee kirkon vieressä entisessä vuonna 1859 rakennetussa tiilisessä pitäjän lainamakasiinissa. Esineistö käsittää juustonvalmistusvälineitä.
Juustomeijerimuseo on avoinna sopimuksen mukaan, tiedustelut puh. 044 209 1717

Vanhainkoti Hyppingin museokokoelma sijaitsee vanhainkodin yhteydessä. Kokoelma sisältää monenlaista hoitovälineistöä vuosikymmenien varrelta. Esittelyt sopimuksen mukaan, tiedustelut puh.044 747 5867.

Arantilankoski

Kokemäenjoessa on Nakkilan kohdalla viisi koskea, jotka ovat hyvin suosittuja mm. perhokalastajien keskuudessa. Kokemäenjoen alajuoksu on lohi- ja siikapitoinen vesistö. Tunnetuin koski on Arantilankoski, joka sijaitsee kunnan keskustassa ja tarjoaa monenlaista virkistyskäyttöä perhokalastuksesta koskenlaskuun. Kauniit lehtomaiset jokimaisemat ja korkeat rantatörmät ovat kaunista katseltavaa esimerkiksi kanootista.Nakkilan seudun virkistyskalastusalue

Villilän kartano

Villilän kartanon historia

Villilän kartano sijaitsee valtatie 2:n läheisyydessä lähestyttäessä Nakkilan kirkon vaiheita. Kartanossa toimii Länsi-Suomen tv- ja elokuvakeskus Villilä ja sen elokuvastudiot sekä Satakunnan ammattiopiston Nakkilan toimipisteen opetustiloja. Studioilla on filmattu mm. Timo Koivusalon ohjaama elokuvat Sibelius- sekä Kaksipäisen kotkan varjossa. Kartanolla järjestetään myös konsertteja ja näyttelyitä.Tutustumiskäynnin voi tilata Villilän Studioilta puh. 0500 635 163

Villilän StudiotKartanon päärakennuksessa toimii tilausravintola Villilän Kartano  puh. 044 238 6667. Päärakennuksessa järjestetään erilaisia juhla- ja koulutustilaisuuksia. Pihapiirissä on uudenaikaiset majoitustilat ja myös erillinen elämyssauna (entisöity puusauna).
www.villila.com

Harjavallan voimalaitos

Harjavallan ja Nakkilan rajalla on Länsi-Suomen Voimaosakeyhtiön voimalaitos. Se on rakennettu 1930-luvun lopulla. Putouskorkeus on 26,5 metriä. Voimalaitokselta avautuu kauniit näkymät lehtomaisiin rantatörmiin. Voimalaitokselta Nakkilan suuntaan joki kulkee syvässä uomassaan aina Ulvilan kaupungin rajan tuntumaan asti.

Salomonkallio - talviurheilua ja golfia

http://www.salomonkallio.fi/
http://www.nakkilagolf.fi/

Salomonkallio Oy sijaitsee Kivialhossa (osoite: Suomalaisentie 71) ja tarjoaa talvella monipuoliset talviurheilumahdollisuudet: laskettelua, hiihtoreitistöt, avantouintia.

Kesällä Salomonkalliolla on mahdollisuus pelata golfia, sillä alueella on hyvin hoidettu 18-reikäinen golf-kenttä. Alueella on myös kahvio, kokous-, sauna- ja majoituspalveluja sekä caravan-alue. Alueelta löytyy myös uintipaikka.

Esihistorialliset muinaisjäännökset

Rieskaronmäen pronssikautinen asuinpaikka on Suomen vanhin löydetty pysyvä asuinsija. Rieskaronmäen talosta on olemassa luonnospiirustukset. Talon muinainen sijaintipaikka on kävelymatkan päässä autotiestä.

Selkäkankaan pronssikautinen hautaröykkiö kuuluu myös maamme vanhimpiin muinaisjäännöksiin ja se on kooltaan 43 m x 11 m. Professori Unto Salo on tutkinut yksityiskohtaisesti haudan rakenteen. Voidaan olettaa, että hauta on rakennettu erittäin merkittävän henkilön muistoksi.

Uotinmäen alueella sijaitsee Kiukaistenkulttuurin aikaisia muinaisjäännöksiä. Kiukaistenkulttuuri oli Suomen esihistoriassa siirtymävaihe kivikaudelta pronssikaudelle 2000 - 1500 eKr. Uotinmäen alueelta on löydetty esihistorialliseen asuinpaikkaan liittyvää peltoa, laidunta ja tonttimaata sekä hautaraunioita.

Leistilänjärvi

Leistilänjärvi on kuivattu järvi, jonka kuivatus aloitettiin jo vuonna 1777. Kuivatus saatiin loppuun suoritettua vasta sotien jälkeen 1940-luvulla vankityövoimaa apuna käyttäen. Alueen koko on kaikkiaan noin 1500 ha. Alueen ympäristöön saatiin asutettua sodan jälkeen suuri joukko siirtolaisia.