Nakkila-infoYleistä

Nakkilan kunta on perustettu vuonna 1861. Asukkaita on lähes 6000.
Nakkila kuuluu Lounais-Suomen aluehallintovirastoon, Satakunnan maakuntaan ja Porin seutukuntaan.

Nakkilan kunta sijaitsee Kokemäenjoen varrella Harjavallan ja Ulvilan kaupunkien välissä. Kokemäenjoki on kunnan ainoa vesistö ja se halkoo kunnan kaakkois-luoteissuunnassa.
Joen suuntaisesti kuntaa halkoo myös rautatie Pori -Tampere sekä valtatie 2 Pori - Helsinki.

Nakkila on tunnettu vanhasta sanonnasta "siin Nakkila kirko vaiheill" josta on olemassa monenlaisia selityksiä. Selitykset juontuvat aina kuitenkin Nakkilan kirkon vieressä sijainneeseen majataloon, jossa kauppamatkalla olevat miehet lepäsivät ja nauttivat "tuikkuja" murheeseen ja siellä tietysti tapahtui sitten yhtä ja toista, joten ei haluttu kotona sen tarkemmin kertoa, missä oli oltu. Todettiin vaan hurskaasti, että oltiin siin Nakkila kirko vaiheill.

Myös nahkiaiset ja nakkilalainen keinutuoli ovat laajalti tunnettuja. Kunnan vaakunassa on kuvattu nahkiainen ja viljatähkät. Viljanviljely onkin ollut aiemmin merkittävin elinkeino Nakkilassa. Edelleen viljavat pellot tuottavat hyvän sadon, vaikkakin nykyaikainen teollisuus on merkittävyydessään ohittanut maanviljelyksen.

Nakkilalainen keinutuoli on saanut alkunsa Ahvenanmaalta 1800-luvulla tuodusta keinutuolista, josta nakkilalaiset puuseppämestarit muotoilivat oman nakkilalaisen mallinsa. Nakkilalaisia keinutuoleja on viety niin Amerikkaan kuin Venäjällekin ja lukuisille suomalaisille valtiomiehillekin. Käsityöperinnettä vaalivat edelleen nakkilalaiset puusepät ja keinutuoleja tehdään tilauksesta edelleen perinteisen mallin mukaisena.

Nakkilalla on kaksi ystävyyskuntaa: Ruotsissa Hudiksvall ja Venäjällä Boksitogorsk. Viime vuosina on yhteys ruotsalaiseen ystäväkuntaan ollut kiinteämpää.

Nakkila tänään

Kunnan väestö 31.12.2015 oli   5657.
Veroprosentti vuodelle 2016 on 20,75.
Kunnan pinta-ala:  maa-ala 183,09 km² + vesiala 1,76 km² = yht.  184,85 km²  (viimeisin muutos 1.1.2005)

Matkaetäisyydet:
Poriin 18 km
Helsinkiin 220 km
Tampereelle 120 km
Turkuun 130 km
Lähin lentokenttä on Porissa (18 km).
Mäntyluodon satamaan on matkaa 40 km.
Lähimmät junaliikenneasemat Harjavallassa (10 km) ja Porissa (19 km)

Nakkila on merkittävä teollisuuskunta Satakunnassa. Suurin työnantaja on Suominen Kuitukankaat, jossa on noin 90 työntekijää. Kunnassa on runsaasti erityyppisiä metalliteollisuuden ja palvelualan yrittäjiä. Kunnassa toimii Satakunnan käsi- ja taideteollisuusoppilaitos, jonka monipuolinen opetusohjelma keskittyy kädentaitoihin ja nykyaikaiseen media-alaan.

Uutena aluevaltauksena on Nakkilassa sijaitseva Länsi-Suomen tv- ja elokuvakeskus, jonka toiminta on keskittynyt Villilän kartanoalueelle ja sen lukuisiin historiallisiin rakennuksiin. Kartanoalue kokonaisuudessaan elää uutta vaihetta mm. päärakennuksessa toimii tilausravintola.

Nakkila-nimen alkuperä

Suur-Ulvilan historiakirja vuodelta 1967 sanoo Nakkilan kunnan nimen historiasta seuraavaa: (Nimi Jaakkola tarkoittaa Jalmari Jaakkolaa)

"Mitä tulee Nakkilan nimeen, niin Jaakkola arvelee, että nimen lähtökohta länsisuomalaisesta "pientä vasaraa" tai "pulttia" merkitsevästä "nakka"-sanasta on luonnollinen. Nakkilan nimi esiintyy vielä 1500-luvun puolivälissä eräissä asiakirjoissa muodossa "Nackalan". Vielä 1600-luvun puolellakin, jolloin nimi jo varmaan oli vakiintunut Nakkilaksi, Nakkala-muoto pujahtaa oikeinkirjoitukseen (Nackala 1622). Nakka-nimiä esiintyy jo keskiajalla sangen läheisesti seppä-käsitteeseen liittyneinä. Kun Nakkilankylä kahdesta kantatilasta Herralan vanha toisintonimi on Vasara, niin tuntuu Nakkila-nimen palauttaminen nakka-kantaan mahdolliselta. Ruotsalaisen nimimuodon Nackeby lähtökohdaksi tarjoutuvat ruotsalaisalueilta tunnetut Nacke ja Nackeböle."